Lanac d.o.o.

Intervju sa zaposlenim ženama u proizvodnim djelatnostimaIntervju sa zaposlenim ženama u proizvodnim djelatnostima


1. Koje su prepreke zapošljavanja žena u proizvodnim djelatnostima i kako ste se vi nosili s njima?


Većina prepreka nalazi su unutar svakog pojedinca, odnosno najčešće prepreke se nalaze u našem umu. Smatramo kako žene, ako to uistinu žele, mogu biti dovoljno angažirane i motivirane raditi ovu vrstu posla. Međutim, većinom muškarci rade ovu vrstu posla, iako to ovisi od poslovnih aktivnosti i obveza kojima se bavimo u poduzeću. Za neke kolegice nema nekakvih posebnih prepreka jer rade u poslovima kao što su računovodstvo.2. Jeste li se do sada susreli s predrasudama ili nekim vidom diskriminacije u ovoj djelatnosti kao žena?

Na poslu nikad nismo imali neko negativno iskustvo koje je povezano s diskriminacijom zbog toga što smo žene. Dapače, svi muški kolege se prema nama ponašaju vrlo korektno i profesionalno. Svi smo u ovome kao tim, neovisno o tome kojeg smo spola. Važno je ostvariti poslovne ciljeve. To se može samo sinergijom svih zaposlenika, neovisno o spolu, dobi, rasi, religiji ili bilo čemu drugom.3. Koje su prednosti rada Vas kao žene u proizvodnim djelatnostima?

Ono čemu smo mi svjedočili najviše i što su nam muške kolege potvrdili jest da žene imaju nešto više razvijene sposobnosti za preglednije vođenje i praćenje procesa, rokova i potreba poslovanja od muških kolega. Odnosno, generalno može se reći da kao žene imamo prednost ili bolji smisao za red.4. Kako se kolege drugog spola odnose prema Vama na radnom mjestu?

Svi kolege se prema nama ponašaju s maksimalnim profesionalnim uvaženjem i poštovanjem. Kao tim se odlično slažemo i ne vidimo nikakve razlike među nama, nego se gledamo kao individue koje su jednakopravne i koji imaju isti cilj, a to je što bolje poslovanje poduzeća Lanac d.o.o.5. Smatrate li da sposobnost, usavršavanje i napredovanje unutar kolektiva ovisi o spolnoj pripadnosti?

U današnje vrijeme to nema nikakvog smisla, jer gotovo svaki posao koji mogu odrađivati muškarci, mogu i žene. Najvažnije je da se poštuje meritokracija u svakom poslu tako i u ovom.

Nije važni kojeg je tko spola, nego kako se posao odrađuje i onaj tko odrađuje bolji posao zaslužuje usavršavanje i napredovanje. Svakome treba ići ono što zasluži sa svojim zalaganjem i upotrebom svojih sposobnosti.6. Zašto mnogobrojne žene izbjegavaju rad u ovoj djelatnosti po Vama i što biste im poručili?

Većina žena danas možda nisu dovoljno informirane i upoznate s pozicijama na koje se mogu zaposliti. Također, jedan dio žena smatra da je ova djelatnost strogo vezana za izuzetno težak fizički posao, što nije u potpunosti istina. Nažalost, kao i većina ljudi u današnjem društvu, robuju stereotipovima. Međutim i to je nešto što će se vjerujem uskoro promijeniti.